Friday, October 22, 2010

SoundTraiteurs



indisch? afrikaans? mediterraans? goeie vraag. maar gaat het over eten? niet deze keer. MAF nodigt elke avond de MAF artiesten om een setje te komen draaien met totale vrijheid om hun muziekkeuze te laten smaken. Wie zal het zijn? Wie zal het wezen? Wat sfeermuziek, lekker zeemzoete beats, een smeuïg achterkoor van zuiderse tonen, … DJ Crustaceo en DJ Barato zijn al zeker van de partij.

DJ Crustaceo is zoals naar muziek luisteren in het water. stel je voor een school paling die elkaars lichamen friemelen. stel je voor een stroom warm water en een stroom warm water die jouw ruggegraat masseeren in tegengestelde maar simultane richtingen. beeld je in: een ontmoeting met jacques cousteau, in duikerpak, op 200 mt diepte. dat is DJ Crustaceo.


De Puma van Vlaanderen was een anarchistisch en eclectisch radioprogramma die een korte maar intense leven heeft gehad in Radio Centraal. DJ Barato is een van de Selectors die voor een muziekale rode draad moesten zorgen om zo veel absurditeit te verbinden. Voor de Soundtraiteurs Sessions zal DJ Barato duiken in de donkerste hoeken van zijn platencollectie, op zoek naar vergeten parels van hier en daar.

Na hun Battle der Smaken blijven Sandra en Mostafa in de buurt voor een muzikale verzoening. DJ Tournesol is de brein achter het programma L'Oreille cassée die elke maandag tegen middernacht op Radio Centraal te beluisteren is. de breedte van zijn platen selectie is enkel te evenaren met de eruditie van zijn commentaren daarop. en op dinsdag zal hij een loungy set voor ons draaien. Op Woensdag, de Working day van MAF, hebben we internationale bezoekers bij. En op vrijdag zullen we genieten van een Urban sfeer in de Cantina plus de Cumbia Dub van Riddim Kommander.


SoundTraiteurs. i.h.k.v. MAF
di - vr / 22u - 24u
Cantina/Foyer ArenbergSchouwburg.

dinsdag: DJ Crustaceo & DJ Tournesol
woensdag: Working Class SoundTraiteurs
donderdag: Battle Der Smaken DJ Set + DJ Barato
vrijdag: DJ Barato + Riddim Kommander

Wednesday, October 20, 2010

En Cartelera


i.h.k.v. Latijnsamerikaans Filmfestival van Vlaanderen
Door Lucila Guichón, Alex Córdova en Jorge Mendes
13 – 21 nov / Cinema zuid

Ondanks het verloop van de tijd en de technologische vooruitgang, is één van de essentiële eigenschappen van een filmzaal nog altijd de aanwezigheid van posters en snapshots uit de films die getoond worden, die binnenkort te zien zijn of de ‘persoonlijkheid’ van de zaal definiëren. We associëren de bioscoop-ervaring met de beelden die onze fantasie proberen aanspreken, met die grafische verkoopspogingen. Lucila Guichón, Alex Córdova en Jorge Mendes spelen met dat idee tijdens het Latijnsamerikaanse Filmfestival van Vlaanderen. Ze stellen een werk voor dat beeldende kunst, grafische vormgeving en het promotionele aspect van de zevende kunst combineert.

De kunstenaars, ieder op zijn manier, stellen ons posters voor van onbestaande films. Films die hoogst waarschijnlijk nooit zullen bestaan behalve in onze verbeelding. Zij nodigen ons uit om die films te creëren, om die films te dromen, op dezelfde manier dat we het deden toen we als kinderen, en misschien nog steeds, opgewonden werden door de naderende première van een kaskraker. Deze films zullen dan op een Borgiaanse manier toch bestaan: zoals het schilderij van ‘The unending gift’, is elke film onbeperkt, onophoudelijk, in staat om gelijk welke vorm en kleur aan te nemen.

Sunday, October 17, 2010

MAF 2010: 11 November - Film Buffet Sessions



in het kader van het Mestizo Arts Festival (MAF) worden op 11 November drie GRATIS Film Buffet Sessions georganiseerd waar de film centraal staat, maar ook verspreid. deze dagen zijn heel bijzonder: terwijl onze huizen worden versierd met een zo groot mogelijk LED-LCD-HD-TV-scherm, kijken we meer en meer naar internet-filmpjes in minischermpjes en meestal ver van een optimale resolutie. dat is niet echt een contradictie. dat is een teken dat alles mag. dat ons film-kijken-gedrag zich aangepast heeft naar de huidige veelzijdige film-aanbod.

elke Film Buffet Session zal beschikbaar zijn voor amper 35 man. 7 TV's zitten verspreid door de kleine zaal van ArenbergSchouwburg. 5 stoelen per tafel geven ons de kans om naar de films te kijken terwijl we een hapje nemen.

zo doen we dat soms thuis (in minder strenge gezinnen): eten en naar-films kijken. de perfecte combinatie. in de zaal naar een film kijken alsof we thuis waren. een collectieve, nostalgische ervaring.

maar de films zijn ook belangrijk. niet alleen de sfeer.

"Zaman, Zaman" a.k.a. "Talking stones of Bacacik" is een portret van een dode Koerdische stad. Een ex-bewoner keert terug naar zijn gebortedorp en op een aangrijpende manier vertelt over het dagelijks leven dat hij en zijn gezin moesten achterlaten toen het conflict tussen de turkse leger en Koerdische militanten een evacuatie geforceerd heeft.

"Zaman, Zaman" ("De tijd, de tijd", nvdr) heeft al een prijs gekregen van de Turkse zender TRT.

"Bedankt en Merci" is een "multiculturele" kijk op een van de allerautochtoonse aspecten van de belgische samenleving: de volkscafe-cultuur. west-vlaamse kat steppe en pakistaanse-brusselse nahid shaikh gaan op zoek naar het contemplatieve verhaal van een bedreigde vorm van ontmoeting. het resultaat is een visuelle festijn: elke frame van de film lijkt een postcard. "Bedankt en Merci" is ook het teken dat samenwerking en multiculturaliteit de normaalste zaak van de wereld is voor de nieuwe generatie van belgische filmmakers.

vroeger gezien in Cinema Troika en Docville.

"Notre Mariage" is een ultrapersoonlijke kijk op drie (vier, eigenlijk) generaties van vrouwen in de familie van Tülin, een brussels meisje van turkse origine. de rode draad is de confrontatie tussen de gearrangeerde huwelijk van haar moeder en haar eigen huidige kruispunt. hoeweel eenvoudig van opbouw, "Notre Mariage" toont een complexiteit die we heel vaak missen als een externe kijker zo'n verhaal vertelt. "Notre Mariage" geeft een andere dimensie aan het vaak gebanaliseerd en gestigmatiseerd begrip van "turkse vrouw" of "moslima".

"Notre Marriage" heeft de Prijs Cinegalite 2008 gewonnen

Mieke Witkamp heft veel ervaring met de ontmoeting met andere culturen. met de zogenaamde "diversiteit". zij heeft films gemaakt in peru en nicaragua. desalniettemin, de film dat we in het kader van de Film Buffet Sessions te zien krijgen is een portret met een "andere wereld" die letterlijk op de hoek ligt. "De Boksers van Crooswijk" is het resultaat van haar ontmoeting met de wereld van de bejaarde boksers van de legendarische rotterdamse arbeiderswijk van Crooswijk, thuis van Bep van Klaveren, een bokser die in 1930 grote successen in de Verenigde Staten behaalde. Mieke, als jonge vrouw, staat daar met haar camera onder de bejaarde mannen die nog vechten en glimlachen alsof zij jonge gasten waren, maar dan met een zuurstoftank naast hen.

previously seen: Dialektus Festival (Hongarije), BeeldVoorBeeld (Nederland)

PRAKTISCH:

11 november 2010. arenbergschouwburg. ihkv MAF. GRATIS.

11 am ontbijt
stenen onder elkaar: "Zaman, zaman", 30 min. Bülent Özturk.

11:45 am brunch
bejaarden onder elkaar: "Bedankt en Merci", 70 min. Kat Steppe + Nahid Shaikh.

13u00 lunch
meisjes onder elkaar: "Notre Mariage", 30 min. Tülin Özdemir.
jongens onder elkaar: "De Boksers van Crooswijk", 20 min. Mieke Witkamp.