Friday, October 30, 2009

the return of VOLTA!


Een circustheatervoorstelling voor kinderen vanaf 5 jaar met poppenspel, slapstick-acrobatie, jongleren en live-muziek. Volta vertelt het verhaal van Trukyman, een speelse latino zonder papieren die wordt teruggestuurd naar zijn land.
Een actueel verhaal dat je hard laat lachen maar ook kippenvel bezorgt.


VOLTA!
Kindervoorstelling door Cirkanto - Coproductie Arenberg & Cirkanto
04.11.09 - 14u00 - Arenberg (kleine zaal) - 5 euro
Spel en concept: Karen Claessens en Juan Luis Quintanar Arrieta
Muziek: Enrique Noviello(Juntacadaveres, Murga Armada)
Creatie poppen: Lien Claessens / Coaching: Jan Daems

Thursday, October 29, 2009

aanbevolen door kif kif

Kif Kif Awards is a seal of quality, you know... en om dat te verzekeren vragen zij Anna Teresa De Keersmaeker, Chokri Ben Chikha en Tutu Puoane om hun kwaliteitsstempel te gebruiken (of niet) om een accent te leggen op talentrijke jonge artiesten. nu gebruikt Mestizo goes Theatre de Kif Kif Seal of Quality om een talentrijke avond met jullie te delen.


Gökhan Girginol: Deze Limburger houdt van grenzen en zoekt ze ook op. Hij schrijft, acteert, rapt en filosofeert. Na te hebben deelgenomen aan de Kif Kif Awards probeert hij nu zijn energie te kanaliseren op het Rits in Brussel.


Joni Sheila: Singer-songwriter met veel pit. Met haar akoestische gitaar zingt ze met veel flair over de hoop en eigenzinnigheid van haar leeftijdgenoten.


Ibrahim: Lefgozer eerste klasse, een ‘must-see’ voor alle hiphop- en dansliefhebbers. Ibrahim heeft alles in huis om de Belgische urban dance op de wereldkaart te zetten.

een keer is buraka som sistema naar sfinks gekomen op dat ogenblik waren zij totaal onbekend. een paar jaar later werden die out of the blue best sellers. op dat moment voel je dat het een privilege is naar de machtige eerste stappen van wie straks groot wordt te kunnen kijken. awel, zo'n moment, dus.

EEN SELECTIE VAN KIF KIF AWARDS 08
04.11.09 – 20u30 Arenberg (kleine zaal) - 5 euro

Wednesday, October 21, 2009

mestizo goes kosher (Judio também tem samba)


mestizo heeft een traditie: we gaan jou iets laten zien dat je nog niet gezien hebt. dat je zelfs niet had verwacht. gelukkig passen alle leuke verassingen van de wereld binnen de "mestizo" label (zuiverheid is zo passé). ready? we schotelen u een verrassend... joods-latino programma voor... geef toe: did you see that coming?





Dubbel-Concert: Axel Krygier & Simja Dujov

Axel Krygier, een Joodse Argentijn uit Buenos Aires, is geen onbekende voor de Arenberg Schouwburg. hij heeft de versatiliteit van een muziekale chameleon en heeft totaal geen schrik om cumbia, electro, lounge, folklore, dub en jazz door elkaar te mengen.

mijn favoriete nummer:



Simja Dujov, is ook Joods, ook Argentijns en ook van Buenos Aires (er moet iets zijn in het water van die stad, jongens), is een soort Joodse Manu Chao. misschien nog accurater een joodse Shantel. Zijn muziek is een unieke combinatie van cumbia en reggaeton, met sporen van hip hop en klezmer.

en voorproefke:



EN NOG

Performance: Gaby Bex + Ivan Moiseeff + Alejandro Levacov

ik citeer uit fiebre.be: "Drie jonge auteurs van de nieuwe Latijns Amerikaanse literatuur nemen ons mee op avontuur door tijden van crisis, met cartoons waar poëzie en kortverhalen een nieuwe betekenis krijgen. Er wordt op profane wijze geflirt met poëzie en pop muziek."

Ivan Moiseeff (Dichter) stelt voor: Uitgeverij Clase Turista (Video + Lezing)
Alejandro Levacov (Tekenaar, Designer & Schrijver) stelt voor: Selectie Cartones Coleccionables (Video + Lezing)
Gaby Bex (Dichteres & Performer) stelt voor: Mandona + Gedichten (Video/Performance + Lezing)

ik heb trouwens Gaby's Palpito Papito al een paar weken in mijn kop:



Nota: Op 6 november zijn deze performers ook te zien op de De Nachten in deSingel met life muziek van de Djeeboolaï Twins mix (Karim + David Weemaels)

Nota: esta noche te mando un mail :-)

Praktisch: 03.11.09 - 20u30 - Arenberg, Kleine zaal (Ambiance!) - 5 euro

kind of lookalikes

Tuesday, October 20, 2009

mestizo goes shakespeare


een van mijn favoriete schrijvers zei ooit dat dostojevski even veel van hem is als van de russen. dat de zevende symfonie van beethoven geen eigendom van de duitsers was, maar van ons allemaal, zelfs van hem als een bescheiden, kleine venezolaan. onder een vergelijkbaar principe heeft akira kurosawa sommige van de beste verfilmingen van shakespeare gemaakt, op zijn japans, bijvoorbeeld.

er is geen betere manier om te bewijzen dat een auteur universeel is dan zijn oeuvre te zien groeien aan de hand van mensen die voor een auteur vreemd zijn.

maar ook om te zien dat we toch niet zo vreemd zijn.

Twee jaar geleden startte Kopspel met theaterworkshops voor migranten en nieuwkomers. Het resultaat was ‘Genesis’, een productie die in december 2007 te zien was in Rataplan en vorig jaar in Mestizo goes Theatre. Dit jaar startte Kopspel een nieuwe project: Ze staan voor de uitdaging om een eigen versie van Shakespeares’ Macbeth op de planken te zetten.

en van 29 oktober tot 1 november krijgen we de kans om het resultaat te zien in het kader van Mestizo goes Theatre.

MACBETH
Theater door Kopspel vzw
29.30 en 31.10 (20u30), 01.11 (15u) - 8 euro
Rataplan - Wijnegemstraat 27 - 2140 Borgerhout
03/292 97 40 - tickets@rataplanvzw.be

Friday, October 16, 2009

mestizo films 2009



een selectie kortfilms of een onbestaande productiehuis? is "mestizo" een beperking of een verrijking? mestizo is vooral een naam gegeven aan wat we moeilijk een plaats kunnen geven: is die zwart? is die blank? is die van hier of van daar? mestizo heeft duidelijk te maken met identiteit. latijnsAmerika heeft daar ervaring mee, met de zoektocht naar identiteit. maar daar zijn we niet alleen in. we zijn uiteindelijk niet de enigen die met de zoektocht gestopt zijn en aanvaard hebben dat wij zijn wie wij zijn en dat is al veel…

op 2 november, maandag avond, is er een avond integraal voorgedragen aan het mestizaje. vanaf 20u30 in de kleine zaal van de arenberg en gratis.

wat schaft de pot?

DEEL I

Mimoune (Gonzalo Ballester, Doc - 11 min) opent de eerste "mestizo films". een tijd voor de "youtube era" probeert gonzalo de mensen samen te brengen, al was het maar voor even, door middel van de camera. hij reist van spanje naar marokko om de boodschaap van mimoune te brengen naar zijn familie, en omgekeerd ook. waarom? omdat het niet anders kan. voor het westen is reizen evident. internet is ook evident. communicatie is geen zorgen. maar voor illegalen, wiens bestaan zelfs genegeerd wordt is communicatie niet zo vanzelfsprekend. en voor de derde wereld, voor gezinnen zonder laptop of wi-fi, is technologie niet zo gemakkelijk te vinden. daarom. maar dat is maar het begin. gonzalo gaat verder. niet alleen brengt hij een boodschaap van A tot B. hij maakt ons deel van het verhaal en hij brengt een gezin samen, altijd samen, dankzij de magie van film. een eenvoudig en diep document.

Het verhaal van de drol (Ben De Rydt, Fiction – 15 min) is een heel kureishi adaptatie van kureishi. kureishi, een londoner van pakistaanse afkomst weet veel over verschillen, over het niet passen, over hypocrisie en ook over magie. het verhaal van de drol is een mooie samenvatting van die verschillende thema's die zo goed als nooit expliciet tevoren komen. bij deze soort film is de regisseur bij momenten de enige persoon op de set zijn die helemaal begrijpt waar iedereen naartoe loopt. visie, noemen zij dat: deze mogelijkheid om op het randje tussen genres te spelen en toch niet naar het belachelijk of naar het melig toe te vallen. de film werd gemaakt zonder toestemming van de schrijver en dan, na de montage, werd die gestuurd om zijn reactie te evalueren. het titel van zijn e-antwoord: "brilliant". niet toevallig de eerste film van de antwerpse avondschool die voor leuvenkort geselecteerdt wordt.

A la place (Alejandra Aguilar, Doc. – 4 min) is een oefening maar ook het bewijs dat elke film-oefening ook film is. een eenvoudig portret van een school krijgt een andere dimensie als je op de juiste tempo informatie geeft of verbergt. ook een voorbeeld van hoeveel kan je vertellen in 4 minuten tijd. gezien eerder op het festival de courtmetrage de bruxelles en speciaal ondertiteld voor mestizo film. Alejandra, een jonge Chileense rechtsgeleerde, woont al 6 jaar in Wallonië en volgt de laatste jaar van montage @ Insas, in Brussel. Alejandra neemt het verbergen als meer dan juist een sfeergereedschap, verbergen is ook een sterke metafoor over het omgaan met migranten in de hedendaagse Belgische samenleving.

Brusilia (Daniel Lamberts, Fiction – 45 min) is een narratief experiment. daniel lambo is een Brusselaar met een fascinatie voor latijnsamerika en het latijnsamerikaans volk. en brusilia is daar een belichaming van: een guerrilla film gedraaid met een minimum aan middelen maar met veel talent. daniel kan het beste halen uit onervaren acteurs, spelen met de cliche's, een verhaal vertellen op een niet-conventionelle manier en met veel personnages een persoon te creeren. de sfeer van brusilia is sterk, onder anderen door een heel "Parish"-soundtrack en het overtuigend gebruikt van archiefmateriaal. eerder gezien in het Festival van Locarno


DEEL II

Reve d’Afrique (Caroline Van Kerckhoven, Doc. – 4 min) is een minieme parel, het resultaat van een gevoelige observatie. caroline brengt ons in het hoofd van een dagelijkse mens. in zijn dromen, in zijn fascinatie in zijn frustratie. aan de hand van iemand anders zou deze personnage van buiten gezien worden maar caroline gebruikt een heel diepe empathie om met de beelden meer te vertellen dan wat op de beelden staat. Cortazar heeft met Prosa del Observatorio een metafoor gemaakt van de observatie aan de hand van de paling een het "observatorium" van Jaipur. observeren naar de sterren, naar de mensen, naar de dieren, met de hoop van ooit iets te kunnen verstaan. niet toevallig is caroline een dokter in de sterrenkunde die van de observatie van sterren naar de observatie van mensen is gegaan.


Happy Birthday (Carola Mucke, Fiction/Experimenteel – 15 min). videokunst. de minder gerespecteerde zoon van de filmwereld. iedereen zijn eigen conclusies, iedereen zijn eigen uitleg. eenzaamheid. angst. verleiding. een portret van een mens? van de maatschappij? een zelfportret? we zullen daar waarschijnlijk geen antwoord voor krijgen. maar dat de film groeit na de film, dat die vragen door de film worden geinspireerd is al een teken dat we andacht schonken. en dankbaar zijn dat videokust voor een keer meer kan zijn dan willekeurig gebruik van licht en focus. Met Johan Dehandschutter, muziek van jochem baelus en mixage van kwinten van laethem


La realidad (Andres Lubbert, Doc/Experimenteel - 10 min) is ook een kunstwerk. een documentaire kunstwerk. een zoektocht. het ontdekken van de waarheid die als complex is als het mechanisme van een uurwerk. een zelf-portret. een portret van een vader. het portret van een dictatuur. cretif gebruik van documentaire technieken samengevat in en origineel document die uren geschiedenis vertelt in een luttele tien minuutjes. andres, belg en chileen, voltijdse filmmaker, heeft al een film gemaakt over los murginales, selecteert een filmfestival met focus op latijnsamerika en engageert zich in alles dat hij authentiek vindt.

Zur Maloche (Roberto Anjari-Rossi, Fiction - 15 min) sluit deze selectie af. zur maloche neemt ons mee (figuurlijk maar soms ook letterlijk) in de wereld van jonge ambitieuze illegalen die in Berlijn werken en overleven. Berlijn is een europese hoofdstad waar alle invloeden op mekaar lopen. Roberto is ook zo'n iemand. Chileen? Duitser? Berliner. zijn film is ook een voorbeeld van deze smeltkroes. het is zo'n dagelijkse film waar de culturele achtergrond zo'n aanvaard gegeven wordt... zur maloche is een film comme il faut. af. kwa camerawerk, kwa geluid, muziek (wat een verbluffende soundtrack!). een gedurfde film. een film met persoonlijkheid.

plenty of choice: murga kick-off 10 & lola arias


voor airport kids moest lola arias met veel kinderen praten. kinderen van internationale topmanagers, kinderen met meerdere paspoorten en kinderen die met een eigen creditcard een vlucht naar oma boeken. in ´Airport Kids´ vertellen zij (de kinderen) het verhaal van hun nomadisch bestaan. leven onder kartonnen dozen. mensen moeten loslaten. nieuwe scholen, nieuwe talen. portable kids. meeneem kids. maar geen drama. deze kinderen heeben eerder een bijzondere "muterende" karakter. multicultureel bewuste mensen bij uitstek, de airport kids zijn een rare metafoor van de melting-pot-world we live in.

een beste opener voor mestizo goes theatre kon je moeilijk vinden. ook omdat lola een van de meest boeiende kunstenaars van de hedendaagse argentina is.

AIRPORT KIDS
Lola Arias & Stefan Kaegi
23.10 (20u) ,24.10 (20u),25.10 (14u)
deSingel (rode zaal)
€15 / €12 (-25/65+) / €8 (-19 jaar)

maar dat is niet alles. 25 oktober zal Murga Armada een definitieve kickOff geven aan het nieuwe murgajaar. deze keer opnieuw in deSingel. na een dag vol met murga's, films, workshops en gespreken, sluit de antwerpse murga big band deze feest af, om, paradoxaal genoeg, de deuren van het murgajaar open te laten. het is moeilijk, he? :-)

vanaf 14u in deSingel is er vanalles te doen. murga armada zal jullie vanaf 19u doen dansen.

highlights? zeke rde hyperbijzondere deelname van Coco Romero, dé Murga-man bij uitstek. antropoloog en muzikant die aan de basis van de heropleving van Murga in Buenos Aires stond.

Wednesday, October 07, 2009

Mestizo goes theatre groeit!


Mestizo goes theatre was twee jaar geleden een ambitieuze avontuur: een madrileense mimeduo, braziliaanse poetisch toneel, cubaanse circus, poolse sadomasochisme, allochtone standup comedy en zonderkabouters, een eenmalig en unieke teksttoneel-multimedia-experiment met een mix van culturen en disciplines.

een jaar later deed de singel ook mee met de state-of-the-art deelname van ricardo bartis. dan nog de toevoeging van dans en film als een "mogelijkheid" (met dansvoorstellingen en een kortfilm avond), spoken word en circus (formule wegens success herhaald), de successvolle Genesis van Kopspel en de onvoorspelbare Vitalski, naakt voor de camera van Orlando Verde in het confronterend "Vitalski Naakt/En Bolas".

de rode draad blijft verassend genoeg gerespecteerd. Mestizo goes theatre: podiumkunsten op zijn Mestizo. een meltingpot van culturen. de verrijking van de migratie samengevat in toneelstukken, dansvoorstellingen, spoken word, cirkus, muziek en films.

dit jaar groeit Mestizo goes Theatre een beetje groter:

De Singel draagt Lola Arias bij, Kopspel draagt Shakespeare bij (in Rataplan), Kif Kif brengt een selectie uit de Kif Kif Awards en MIC's UP, Cirkanto brengt de (herneming van!) kindervoorstelling Volta!, Zinnema en Les Tupi brengen dansvoorstellingen, Cactubsloem en Moussem/Zuiderpershuis brengen theater en er zijn niet een maar twee film avonden: de eerste geselecteerd door de Venezolaanse Antwerpenaar Orlando Verde en de tweede, de keuze van Chileense Belg Andres Lubbert.

Verassend is ook de concert avond met de reeds bekende Axel Krygier (Mestizo Club goes Cumbia) en Simja Dujov (een soort joodse manu chao). En natuurlijk de performances van la Mandona Gaby Bex (esta noche te mando un mail, mami), Ivan Moiseeff en Alejandro Levacov die ook te zien worden in De Singel tijdens De Nachten.

Het duo NOK/Fiebre (ism arenberg of course) herhaalt de formule van rappers vs. Dichters, nu met de steun van een optreden van Brainpower. Fast Forward doet mee met een nederlandstalige literaire voorstelling voor anderstalligen (!).

En een slotevenement wordt gepland voor 28 november. dit allemaal met La Cantina in de vorm van Mestizo FestivalCafe met Mestizo-menu en Mestizo-cocktails.

veel, he. maar fiebreroddels laat jullie niet vallen. fiebreroddels zal jullie Virgilio zijn tijdens deze Divina Comedia.

alle info op de website van Fiebre. natuurlijk.

zij gaan trouwens keihard moeten werken tussen nu en december :-)

grtjs,

elBlogger

PD: de installaties van Lucila Guichon en hopelijk ook Gabriel Tapia zullen ook deel nemen van het festival!