Tuesday, December 23, 2008

soweto


de redactie van fiebre roddels heeft net gehoord dat een murga ploeg net terug is van zuid afrika waar zij geslaagd zijn geweest in hun missie van een murga te laten paraderen door de straten van soweto. ongeveer een honderd deelnemers uit orlando, kliptown, javabu, diepkloof en andere wijken van de SOuth WEst TOwnship hebben samen gerepeteerd gedurende drie weken (in en rond de zalen van de Ipelegeng Community Centre) om de straten te verassen met een compacte straat spektakel die theater, traditionelle tswana en zulu dans, drietallige muziek en costuums pret a porter hebben aageboden aan de passeerders en ook aan mensen die al op de hoogte waren van de verspreiding van de murga virus.

ook het centrum en de kaaien van durban en de township van kwaMashu werden aangevallen door een blietzkrieg murga attack in zululand. na een ultra intense dag van workshops en repetities (in de wereld beroemde BAT centre in Durban), liep een murga rond de touristische centrum van durban. en een dag later traden zij op in minder evidente wijken van deze melting pot stad bij de indische oceaan.

de zuid afrikaanse ervaring lijkt heel intens te zijn geweest: een tiental belgische begeleiders die heel nauw samen werkten met plaatselijke sterke en invloedrijke begeleiders om meer dan honderd deelnemers te laten komen tot een artistieke geheel leek geen eenvoudige taak te zijn. toch zijn zij allemaal daarin geslaagd, ondanks culturelle verschillen en persoonlijke artistieke visies.

een film ploeg heeft dit process van dichtbij (van binnen, eigenlijk) gevolgd en in de komende weken kunnen wij een uitgebreide video verslag daarvan verwachten...

ondertussen zullen we maar feesten :-)

No comments: