Sunday, October 19, 2008

ricardo

vier jaar geleden @ de singel had ik an epiphany: "donde mas duele" (where it hurts the most) van Ricardo Bartis werd voorgesteld in de Singel. eindelijk zag ik in antwerpen hedendaagse latijnsamerikaans theater van internationaal niveau. geen folklore. geen concessies. een ingewikkelde netwerk van beelden die uiteindelijk komen tot een verhaal die rond een sterk op jouw ziel valt en laat je vastgebonden aan de stoel tot dat je terug komt van een magische wereld...

Bartis is de mestizo-ster van de week: vier voorstellingen in de Singel. vanaf woensdag. niet te missen. en na de sterke optredens van juana molina en daniel melingo, denk ik dat mijn geloofwaardigheid een deftige hoogte heeft, niet?

misschien de geloofwaardigheid van de singel, dan? uit hun dark files:

"Ricardo Bartis is het boegbeeld van het Argentijnse onafhankelijke theater. In zijn melancholische, veelal absurde teksten verwijst de auteur/regisseur vaak naar een donkere periode uit de geschiedenis van zijn land: de verdwijning van meer dan vijfendertigduizend landgenoten onder de dictatuur tijdens de jaren zeventig van de vorige eeuw. Zoals de moeders van de Plaza del Mayo, die nog steeds elke donderdag exact om vier uur de verdwijning van hun vaders, echtgenoten en zonen herdenken. In 'La Pesca' (de visvangst) dalen drie vissers af in de kelders van een verlaten fabriek. Door ondergrondse verbindingen met de rivier Maldonado heeft er zich een reusachtig bassin van bijna drie meter diep gevormd. Daar trachten Miguel Angel, Don Atilio en René nog eenmaal 'tararira's' te vissen. De vangst van deze gigantische, vleesetende forellen is explosief. Bovendien zijn deze vissen inmiddels door pollutie en giftig afvalwater gemuteerd. Door uitdroging van de visput zochten ze hun weg via de riolen naar het machtscentrum van de stad, waar ze gretig voedsel vonden. Tot ze ronduit moorddadig werden en elkaar begonnen op te eten. Hen trachten te vangen, blijkt levensgevaarlijk te zijn. Waar moet dit eindigen?"

voila, een half post in correct nederlands :-)

greetz,

elBlogger

2 comments:

Lizzy said...

Juana molina was goe, Melingo was goe, Bartis was goe; maar de kick-off??? Hoe was die???

xx

O. said...

ik zou het niet weten :-( ik ben heel de dag in een tent geweest waar af en toe kinderen kwamen spelen met ballonnen (een anti-oorlog statement: een militaire tent vol ballonnen, lichtjes, muziek een lachende kinderen)... heb in ieder geval niemand horen klagen :-)

wel de spaanse murga gezien. schitterend :-) dale a tu cuerpo alegria, macarena!