Tuesday, November 10, 2009

ألف ليلة وليلة


vaak vergeten we hoe lang de "wereld" al draait. en hoeveel dingen zijn er al geweest en dat alleen maar een aantal overleven om deel te worden van de "geschiedenis". sherazade en haar verhalende gevangenis, duizend-en-een-nacht zoals we het nu kennen, dateren van twee hondert jaar voor shakespeare of cervantes, terwijl veel van de verhalen dat zij vertelt misschien al vijf horderd jaar daarvoor al de ronde deden in het arabische wereld.

even veel als kopspel die de uitdaging onderneemt om macbeth op de planken te zetten, deze samenwerking die vanuit een arabisch verhaal vertrekt is ook een zoektocht naar de universaliteit die alleen door de kunsten evident lijkt te zijn.

uit fiebre.be: Een sultan, gek van liefdesverdriet, slaapt elke nacht met een andere jonge maagd die hij de volgende ochtend doodt. Maar dan komt Sherazade die hem verhalen vertelt die nooit af zijn. Het ‘verhalende woord’ redt haar leven omdat de sultan het einde wil kennen van die verhalen. Theatermaker Abdelmalek Kadi (Dito Dito, KVS) versmelt verhalen van vroeger en nu, van Oost en West, en stelt zich de vraag of het ‘verhalende woord’ de mens kan genezen van zijn onwetendheid, van zijn domheid.

wie weet, mischien kan Het ‘verhalende woord’ ons redden. want we willen allemaal het einde weten, niet?

Een voorstelling geschreven, geregisseerd en gespeeld door Abdelmalek Kadi.
Met muziek van Dick Van Der Harst en decor door Michiel Van Cauwelaert

SHERAZADE
Theater door Moussem Nomadisch Kunstencentrum in coproductie met Wereldculturencentrum Zuiderpershuis
19.11.09 – 20u30 - Arenberg (kleine zaal) - 5 euro

No comments: