Thursday, July 29, 2010

latin ska - a long long long time ago


1992: mijn eerste jaar op de universiteit. mijn eerste jaar in caracas, een latijnsamerikaanse hoofdstad met meer dan 5 miljoen inwoners. mijn erste jaar op kot. ik was toen 15 en was, zoals alle teenagers, op zoek naar role models...

'92 was een jaar van ontploffing. twee staatsgrepen (de eerste onder leiderschap van de huidige president. collateral damage: 100 civil deaths) en een boeiende groei van rock en ska bands. het is het moment van de rock mestizo (van caifanes, la maldita en cafe tacuba) in mexico. het is het climax van de rock en español van de argentijnen (soda, charly, fito).

de universiteiten zijn een zeldzame plek voor debat en ontmoeting op ideologische en culturele vlak. alle venezolaanse bands van toen waren daar te zien in het academische jaar 92-93. los amigos invisibles (couleur cafe), desorden publico (pole pole, antilliaanse feesten), los gusanos (R.I.P.), sin sospechas (mama matrea) en palmeras kanibales (al meer dan eens in pole pole en afro-latino)...

mijn eerste herinnering van palmeras was een gigantische frontman (al lang niet meer met de band) die naar reggae danste op een andere manier. als je naar de gasten van palmeras keek, kon je direct zien dat er was een andere venezuela. ver van de radiale monopolie van salsa en merengue. ver van de middelmatige trends van het consumisme.

er was een alternatieve venezuela waar je een samenvatting van de wereld kon zien. naast de miljoenen venezolanen die blij waren met hun rol als "followers" waren er ook anderen die, beinvloed door de wereld klaar waren om iedereen wakker te schudden.

dat hebben de rock en ska bands gedaan in venezuela anno 1992: gewapend met idealisme, woede, talent, naiviteit, engagement en koppigheid hebben ze gevochten tegen de corupte democratie van de pre-chavez era, maar dan zonder collateral damage. en zeker, nu nog, zonder toegang tot de grote capitalen die nu in handen van de regering ligt.

palmeras kanibales vecht nog door. en doet de mensen dansen op grote podia of kleine cafe's. met de juiste attitude. en een boodschap van engagement en eerlijkheid.

zij zijn nog the drum beaters. en zij komen straks naar antwerpen.

Palmeras Kanibales (VE, Live) plus afterparty met DJ Riddim Kommander (VE) en DJ Barato (VE).
Mama Matrea (LangeNieuwstraat 13, 2000 - A'Pen)
Deuren: 20.30
Inkom: 5 euro (inkom gaat INTEGRAAL naar de band)

No comments: