Sunday, October 17, 2010

MAF 2010: 11 November - Film Buffet Sessionsin het kader van het Mestizo Arts Festival (MAF) worden op 11 November drie GRATIS Film Buffet Sessions georganiseerd waar de film centraal staat, maar ook verspreid. deze dagen zijn heel bijzonder: terwijl onze huizen worden versierd met een zo groot mogelijk LED-LCD-HD-TV-scherm, kijken we meer en meer naar internet-filmpjes in minischermpjes en meestal ver van een optimale resolutie. dat is niet echt een contradictie. dat is een teken dat alles mag. dat ons film-kijken-gedrag zich aangepast heeft naar de huidige veelzijdige film-aanbod.

elke Film Buffet Session zal beschikbaar zijn voor amper 35 man. 7 TV's zitten verspreid door de kleine zaal van ArenbergSchouwburg. 5 stoelen per tafel geven ons de kans om naar de films te kijken terwijl we een hapje nemen.

zo doen we dat soms thuis (in minder strenge gezinnen): eten en naar-films kijken. de perfecte combinatie. in de zaal naar een film kijken alsof we thuis waren. een collectieve, nostalgische ervaring.

maar de films zijn ook belangrijk. niet alleen de sfeer.

"Zaman, Zaman" a.k.a. "Talking stones of Bacacik" is een portret van een dode Koerdische stad. Een ex-bewoner keert terug naar zijn gebortedorp en op een aangrijpende manier vertelt over het dagelijks leven dat hij en zijn gezin moesten achterlaten toen het conflict tussen de turkse leger en Koerdische militanten een evacuatie geforceerd heeft.

"Zaman, Zaman" ("De tijd, de tijd", nvdr) heeft al een prijs gekregen van de Turkse zender TRT.

"Bedankt en Merci" is een "multiculturele" kijk op een van de allerautochtoonse aspecten van de belgische samenleving: de volkscafe-cultuur. west-vlaamse kat steppe en pakistaanse-brusselse nahid shaikh gaan op zoek naar het contemplatieve verhaal van een bedreigde vorm van ontmoeting. het resultaat is een visuelle festijn: elke frame van de film lijkt een postcard. "Bedankt en Merci" is ook het teken dat samenwerking en multiculturaliteit de normaalste zaak van de wereld is voor de nieuwe generatie van belgische filmmakers.

vroeger gezien in Cinema Troika en Docville.

"Notre Mariage" is een ultrapersoonlijke kijk op drie (vier, eigenlijk) generaties van vrouwen in de familie van Tülin, een brussels meisje van turkse origine. de rode draad is de confrontatie tussen de gearrangeerde huwelijk van haar moeder en haar eigen huidige kruispunt. hoeweel eenvoudig van opbouw, "Notre Mariage" toont een complexiteit die we heel vaak missen als een externe kijker zo'n verhaal vertelt. "Notre Mariage" geeft een andere dimensie aan het vaak gebanaliseerd en gestigmatiseerd begrip van "turkse vrouw" of "moslima".

"Notre Marriage" heeft de Prijs Cinegalite 2008 gewonnen

Mieke Witkamp heft veel ervaring met de ontmoeting met andere culturen. met de zogenaamde "diversiteit". zij heeft films gemaakt in peru en nicaragua. desalniettemin, de film dat we in het kader van de Film Buffet Sessions te zien krijgen is een portret met een "andere wereld" die letterlijk op de hoek ligt. "De Boksers van Crooswijk" is het resultaat van haar ontmoeting met de wereld van de bejaarde boksers van de legendarische rotterdamse arbeiderswijk van Crooswijk, thuis van Bep van Klaveren, een bokser die in 1930 grote successen in de Verenigde Staten behaalde. Mieke, als jonge vrouw, staat daar met haar camera onder de bejaarde mannen die nog vechten en glimlachen alsof zij jonge gasten waren, maar dan met een zuurstoftank naast hen.

previously seen: Dialektus Festival (Hongarije), BeeldVoorBeeld (Nederland)

PRAKTISCH:

11 november 2010. arenbergschouwburg. ihkv MAF. GRATIS.

11 am ontbijt
stenen onder elkaar: "Zaman, zaman", 30 min. Bülent Özturk.

11:45 am brunch
bejaarden onder elkaar: "Bedankt en Merci", 70 min. Kat Steppe + Nahid Shaikh.

13u00 lunch
meisjes onder elkaar: "Notre Mariage", 30 min. Tülin Özdemir.
jongens onder elkaar: "De Boksers van Crooswijk", 20 min. Mieke Witkamp.

No comments: